Zomer-tocht    (21-06-2018 - 31-10-2018)

Tijdens de reizen die Tooluka maakt wordt regelmatig de locatie via e-mail over kortegolfradio of satelliet doorgegeven.
   02-09-2017 positie: 56.32.852N, 008.36.721E - Venoe, Limfjord, Denemarken 
  mijlentotaal sinds enkhuizen: 1031M
    Ruim duizend mijl op de teller sinds vertrek Enkhuizen. En pas nu een eerste update naar de website... Ik had gedacht dat ik elke week wel een keer een update zou sturen, maar het is er niet van gekomen. Inmiddels zijn we 2,5 maand onderweg, alweer zo'n beetje op de terugweg, dus waarom dan nu ineens wel? Dat komt enerzijds door een knagend geweten en anderzijds omdat Margriet, onze lieve vriendin, aan boord is.
  Even in vogelvlucht het seizoen tot nu toe: half juni (na mijn geweldige reis met de Stad Amsterdam) zijn we uit Enkhuizen vertrokken, via Terschelling (dagje Oerol) naar de Duitse Bocht en het Kieler Kanaal gevaren. Daar begon de hitte en die hield, net zoals in Nederland, aan tot een eind in augustus. In de Oostzee zijn we via vrienden in de buurt van Haderslev door de Kleine Belt naar het noorden gevaren, daarna paar dagen Kerteminde en toen door naar Ebeltoft. Daarna naar de Zweedse westkust, waar we heel erg van genoten hebben. Wat een prachtig vaargebied. Het was er hoogseizoen, maar op een enkele ankerplek na lagen we toch meestal alleen. We zijn de drukte natuurlijk niet echt gewend. Het varen hebben we steeds afgewisseld met werken aan boord, en hoewel Tooluka toch altijd goed bijgehouden is, waren er wel klussen waar we in koude gebieden en de drukte van seizoenen nooit aan toe gekomen waren. Ik ben ontzettend blij dat we daar nu de gelegenheid voor hebben. De gasbun en voorpiek zitten pico bello in de verf, en inmiddels zijn de meeste kastjes van een nieuwe laag verf voorzien. En nog steeds zijn er meer kastjes te doen! Wat een partij kastjes heeft dit schip! Nieuwe windgenerator is geinstalleerd, als ook de nieuwe kombuis mengkraan. En daarnaast hebben we natuurlijk de tijd gehad om boeken te lezen, terrasjes te pakken, hier en daar een fiets of een auto te huren, we hebben een weekje in Zweden rond Vaenern gereden en gekampeerd, en zowel hier op Venoe als gisteren op Jegindoe mag je gratis een fiets gebruiken om het eiland te verkennen of op het volgende eiland boodschappen te doen.
  Ons algemene streven was zo min mogelijk tegen de wind in te varen en dat is aardig goed gelukt. Veel mijlen hebben we niet gemaakt, maar daar was het ook niet om begonnen. Je merkt wel dat Tooluka voor deze gebieden zwaar is en erg diep steekt. We worden door menigeen opgelopen en de Zweedse manier van aanleggen, met een hekanker en je voorsteven aan de rots, is voor ons niet echt weggelegd. Bovendien zijn we niet met een makkelijk hekanker uitgerust, dus wij lagen altijd gewoon voor anker. Ook de diepgang is eigenlijk te groot: meermaals hebben we in een haven vast gezeten omdat de werkelijke diepte veel minder was dan wat de kaart aangaf. Gelukkig blubber, dus niks aan de hand.
  Sinds ruim een week is Margriet nu aan boord. Hartstikke gezellig, ze is voor de 11e keer aan boord! Ze helpt met schoonmaken, schuren, schilderen en ondertussen genieten we van dit prachtige gebied met zijn beschutte water en schitterende eilanden. Het weer zit ook nog steeds mee, de 30+ temperaturen zijn gelukkig afgenomen tot rond de 20, voor ons-poolvaarders veel draaglijker!
  Dat is het in het kort, voor nu een warme groet van ons aan boord van Tooluka, Margriet, Jan en Eef
   

Tooluka - 23-09-2018